Lussemuffins
Bakade lussemuffins förut
Här kommer receptet
Detta behöver du
- 25g jäst
- 50g smör
- 2 1/2dl mjölk 3%
125g kesella lätt
- 1 påse saffran (jag använde två)
3/4dl socker
1krm salt
ca 8 1/2dl vetemjöl
fyllning
2msk rumsvarmt smör
50g riven mandelmassa
1ägg
2 msk flagad mandel
Gör så här
Smula jästen i en degbunke. Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme,ca 37 grader. Häll degspadet över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt kvarg, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen till den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt ev. mera mjöl. Låt jäsa övertäckt ca 30 min. Arbeta degen på mjölat bakbord. Forma den till 12 släta bullar. Lägg dem i muffinsformar. Blanda smöret med mandelmassan. Gör ett djupt hål i varje bulle och lägg i fyllningen. Låt jäsa 20-30 min. Sätt ugnen på 250°. Pensla med uppvispat ägg och strö över flagad mandel. Grädda i mitten av ugnen 8-10 min. Låt kallna på galler.
Jag skippa mandeln för jag hade ingen.